Recept: Gevulde tomaten met cottagecheese en kruiden

06-06-2021

Juni staat gelijk aan de start van het tomatenseizoen. Samen met een berg groene kruiden speelt cottagecheese een hoofdrol in dit gerecht. Ik vind het een fantastisch product: van nature rijk aan eiwitten en arm aan vetten en calorieën. Buiten het tomatenseizoen kun je bolletjescourgettes, portobello’s of gehalveerde zoete puntpaprika’s gebruiken.

INGREDIËNTEN

6 grote trostomaten
16 ontpitte olijven, kies een soort of mengeling die je lekker vindt
2 flinke handen verse basilicum
2 flinke handen verse peterselie
een duimdik bosje bies- look (of 2 lente-uitjes)
3 el pijnboompitten
400 g cottagecheese
olijfolie, voor de afwerking
rucola of een groene salade, voor erbij

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de hoedjes van de tomaten (laat de steeltjes eraan zitten). Verwijder met een lepeltje de zaadjes en zaadlijsten.

Snijd de olijven in ringetjes en hak alle kruiden fijn. Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan tot ze goudbruin zijn en hak ze vervolgens grof. Schep de olijven, kruiden en pijnboompitten door de cottagecheese en breng op smaak met voldoende versgemalen peper en grof zeezout.

Vul de tomaten met het cottagecheesemengsel. Druk de vulling hierbij lichtjes aan en schep de tomaten overvol. Plaats ze in een ovenschaal en zet de hoedjes erop. Zet 20 à 25 minuten in de oven.

Schenk enkele druppels olijfolie over de tomaten en serveer met rucola of een groene salade en desgewenst wat brood.

TIP

Vang de zaadlijsten en zaadjes van de tomaten op, om het sap nog te benutten. Duw de tomatenharten met een lepel door een zeef en vang het sap op. Je kunt het gebruiken in plaats van het water voor het maken van een basistomatensaus of invriezen voor een volgende keer.

Meer recepten van Karola’s Kitchen? Karolien schreef 2 boeken vol gezonde en lekkere recepten en werkt momenteel volop aan haar 3de boek. Je kan haar ook volgen op Instagram of even bladeren door de vele recepten op haar website!

Foto’s: Ellen Van Gool (recept), Irmy Coeckelberghs (cover), Thomas Legreve (header)